Středa, 19 listopadu, 2025
spot_img
More

    CHUTĚ Z KOPCŮ: YIRGACHEFFE, GUJI, SIDAMO


    Yirgacheffe voní po jasmínu. Guji je sladký a kořeněný. Sidamo tě překvapí ovocem. Tři regiony, tři chuťové světy, jeden společný jmenovatel – Etiopie. V tomhle článku ti ukážeme, proč není etiopská káva jako jedna druhá. A proč je důležité vědět, odkud šálek pochází. Protože káva tady není unifikovaná. Je syrová, pravá a neopakovatelná.

    Yirgacheffe – legenda mezi legendami

    Yirgacheffe je pojem. Jestli jsi někdy pil kávu s jemnými tóny jasmínu, citrusů a lehkou, elegantní aciditou, pravděpodobně to byla právě káva z Yirgacheffe. Tenhle region, ležící na jihu Etiopie v nadmořské výšce 1 700–2 200 metrů, je známý svou promytou (washed) metodou zpracování. Výsledek? Čistá, jasná, květinová chuť, která tě chytí a nepustí.

    Sidamo – šťavnatý ovocný koncert

    Sidamo je obrovská oblast a káva odsud je neuvěřitelně pestrá. Najdeš tu kávy s tóny citrusů, bobulového ovoce, někdy dokonce i s nádechem tropického ovoce. Nadmořská výška tu šplhá od 1 500 do 2 200 metrů a káva roste na sopečné půdě – takže chuťově opravdu komplexní záležitost. Sidamo je známé jak pro promyté, tak i pro naturální kávy, takže si tu každý milovník kávy přijde na své.

    Guji – divočina a elegance v jednom

    Guji je mladší jméno na scéně, ale rozhodně má co nabídnout. Dřív se bral jako součást Sidama, ale dneska už stojí sám. Kávy z Guji často přináší kombinaci sladkosti, florálních tónů a někdy i lehké kořeněnosti. Guji je o něco méně známý než Yirgacheffe, ale jeho kávy mají obrovský potenciál.

    Limu – sladká, medová, podceňovaná

    Limu není tak profláklý jako Yirgacheffe, ale rozhodně má co říct. Káva z Limu je typicky sladká, s tóny medu, citrusů a koření. Často se používá washed proces a výsledkem je šálek, který je jemný, elegantní a příjemně komplexní.

    Harar – drsná krása s kořeněným charakterem

    Harar je stará škola. Tady se pěstuje káva už stovky let a většinou se zpracovává suchou metodou (natural). Výsledek? Divoké, plné kávy s tóny tmavého ovoce, čokolády, někdy i tabáku nebo kůže. Harar je trochu jako whisky mezi kávami – silný charakter, který buď miluješ, nebo ne.

    spot_img

    STEJNÁ KREVNÍ SKUPINA

    Sdílej článek

    Další kousky
    Další

    Horoskop listopad – Ryby (21.2.–20.3.)

    Téma měsíce: Listopad tě stáhne pod hladinu – a...

    Horoskop listopad – Vodnář (21.1.–20.2.)

    Téma měsíce: Listopad ti testuje ideály. Všechno je moc...

    Horoskop listopad – Kozoroh (22.12.–20.1.)

    Téma měsíce: Listopad ti přináší moudrost. Ale ne tu...

    Horoskop listopad – Střelec (23.11.–21.12.)

    Téma měsíce: Svět tě zpomaluje a ty máš chuť...