
Peru není jen Machu Picchu a lama na každém rohu. Je to země hlubokých příběhů, tradic a přírody, která přímo volá po zpomalení a poctivém šálku kávy.
Záchrana odrůd v Andách
Peru je jedním z mála míst, kde se stále pěstují původní odrůdy jako Typica nebo Bourbon – geneticky čisté linie, které jinde ustoupily výnosnějším hybridům.
Kolébka organické kávy
Peru je jedním z největších producentů organicky certifikované kávy na světě. Přes 90 % kávy pochází od drobných farmářů, kteří využívají tradiční a šetrné postupy bez chemie.
Káva a Inkové? Nepili ji. Ale…
Inkové sice neznali kávu, ale dnešní peruánské farmy často leží na jejich bývalých obchodních trasách. Mnoho farmářů stále uctívá Pachamamu – bohyni Země – a přináší jí první sklizené třešně jako oběť.
Geisha i tady
Odrůda Geisha, známá z Panamy, se začíná prosazovat i v Peru. V regionu Puno nebo Cusco vznikají mikroloty s florální jemností, které konkurují světové špičce.
Družstva místo korporací
Více než 200 000 peruánských farmářů je sdruženo v kávových družstvech. Tato družstva zajišťují nejen spravedlivější ceny, ale i přístup ke vzdělávání, financování a mezinárodním trhům.