CHIKMAGALUR, COORG A BABA BUDAN GIRI
Pokud chceš pochopit, čím je indická káva jedinečná, musíš se vydat na jih – do kopců, kde to všechno začalo. Chikmagalur, Coorg a Baba Budan Giri nejsou jen názvy na mapě, ale skutečné kávové destinace s tradicí, terroirem a chutí, které formovaly tvář indické arabiky. Každý z těchto regionů má vlastní charakter – od mýtických začátků přes kořeněné džungle až po vysokohorské plantáže s výběrovým potenciálem. Společně tvoří základní kámen indického kávového dědictví a důvod, proč se Indie stále častěji objevuje v šálcích výběrových pražíren po celém světě.

CHIKMAGALUR – KÁVOVÉ SRDCE INDIE
Nadmořská výška: 1000–1500 m
Sklizeň: Listopad–Leden
Odrůdy: S.795, SLN 9, Kent
Chikmagalur je nejikoničtější kávový region Indie a domov některých z jejích nejstarších plantáží. Je to právě zde, kde před více než 300 lety zasadil Baba Budan první kávová zrna. Káva tu roste ve stínu tropických stromů v bohatých červených půdách, které jsou ideální pro pěstování arabiky. Chuťově se místní kávy vyznačují středním tělem, nízkou aciditou a tóny tmavé čokolády, tabáku, zralého ovoce a koření. Region má dlouhou tradici promytého zpracování, ale i zde se začíná experimentovat s naturálními metodami.
COORG – KOŘENĚNÝ ZÁZRAK KARNATAKY
Nadmořská výška: 900–1200 m
Sklizeň: Listopad–Leden
Odrůdy: Arabika i Robusta
Coorg, známý také jako Kodagu, je největší pěstitelský region Indie. Rozkládá se v zelených kopcích západního Ghátu a jeho plantáže jsou proslulé pěstováním kávy ve stínu a mezi kořením – zejména pepřem, kardamomem a skořicí. Výsledkem je nezaměnitelná chuť s kořeněnými a zemitými tóny, střední sladkostí a jemnou kakaovou linkou. Coorg je významný i jako zdroj kvalitní robusty – jemnější a čistší než robusty z jiných zemí. Region hraje důležitou roli i v exportu kávy typu Plantation A a B.
BABA BUDAN GIRI – MÝTICKÉ POČÁTKY INDICKÉ KÁVY
Nadmořská výška: 1100–1600 m
Sklizeň: Listopad–Leden
Odrůdy: S.795, Kent, SLN 9
Legenda praví, že právě v kopcích Baba Budan Giri zasadil poutník Baba Budan sedm kávových zrn propašovaných z Jemenu – a položil tak základy indické kávové kultury. Dnes je tato oblast nejen historicky nejvýznamnější, ale i kvalitativně vysoce ceněná. Mikroklima zdejších hor podporuje pomalejší zrání, což dodává zrnům hloubku a komplexitu. Chuťově se zdejší arabiky vyznačují plným tělem, nízkou až střední aciditou, tóny tmavého ovoce, karamelu, čokolády a někdy i květin. Oblast je známá produkcí vysoce kvalitní Plantation A kávy a také menšími výběrovými loty.