Bohatá biodiverzita – když káva roste v džungli
Indické kávové plantáže nejsou monokultury. Naopak – připomínají přírodní zahrady, kde spolu harmonicky koexistují stovky druhů rostlin a živočichů. Pěstování kávy pod stromy vytváří ideální mikroklima a přirozenou ochranu proti škůdcům. Na jedné farmě můžeš vidět opice, divoké ptáky, chameleony, ale i sovy, kobry či divoké kočky. Káva zde neroste v izolaci – je součástí živého ekosystému, který ovlivňuje její chuť i charakter. Právě tahle propojenost přírody a pěstování dodává indické kávě její specifický, zemitý a někdy až lesní profil.
Vysoká kvalita robusty – jemnost místo hořkosti
Když se řekne robusta, většina lidí si představí tvrdou, hořkou, silnou kávu s málo charakterem. V Indii je to jinak. Indická robusta roste ve stínu, na vysokých svazích a často se sbírá i zpracovává s podobnou péčí jako arabika. Výsledkem je jemnější, krémovější, méně trpká chuť, často s tóny čokolády, lískových oříšků nebo koření. Je ideální do mléčných nápojů nebo jako základ pro espresso směsi. Indie je díky tomu jednou z mála zemí, kde má robusta i výběrový potenciál.
Odrůdová pestrost – tradiční genofond i moderní kříženci
Indie se může pochlubit vlastními odrůdami kávy, které se zde vyšlechtily přímo pro místní podmínky. Mezi nejznámější patří S.795, odrůda s vyváženou chutí, dobrou rezistencí vůči chorobám a kvalitním výnosem. Další známou odrůdou je Kent, starší varianta arabiky, ceněná pro svou sladkost a jemné ovocné tóny. Indie také experimentuje s moderními hybridy jako Selection 9 nebo Chandragiri, které spojují výběrovou chuť s vyšší odolností vůči rzi a změnám klimatu. Tato odrůdová diverzita dává indickým farmářům flexibilitu – a milovníkům kávy rozmanitost chutí.
Indian Plantation A
Indian Plantation A je označení pro jednu z nejvyšších tříd indické arabiky. Nejde o konkrétní odrůdu, ale o klasifikaci podle velikosti zrna, počtu defektů a způsobu zpracování. „Plantation“ znamená arabiku z velkých plantáží, zpracovanou promytou metodou, a písmeno „A“ označuje největší a nejkvalitnější zrna (nad 6,65 mm).
Kávy této třídy mají střední až plné tělo, nízkou kyselost a chutě čokolády, ořechů a jemného koření. Nejčastěji pochází z regionů Chikmagalur, Coorg a Baba Budan Giri. Plantation A je stabilní volba s dobrým poměrem kvality a ceny, využívaná jak ve směsích, tak v samostatném výběru.




