Peru je zemí rozmanitosti – geografické, kulturní i chuťové. A právě tato různorodost se krásně odráží v jeho kávových regionech. Od severních svahů v Cajamarce po jižní výběžky v Punu najdeme řadu mikroklimat, odlišných nadmořských výšek i unikátních přístupů ke zpracování. Podívej se s námi na tři klíčové oblasti, které dnes formují charakter peruánské kávy.

CAJAMARCA – MINERÁLNÍ HARMONIE SEVERU
Nadmořská výška: 1600–2100 m
Sklizeň: Červen–Září
Odrůdy: Caturra, Typica, Bourbon, Catimor
Cajamarca je nejvýznamnější kávový region v severním Peru. Díky vysokým horám, chladnému klimatu a pevnému minerálnímu podloží zde vznikají kávy s nádhernou aciditou a tóny zeleného jablka, švestek, medu a květin. Místní farmáři často pracují v malých družstvech a velký důraz kladou na organické pěstování a naturální či honey zpracování.
CUSCO – SÍDLO STAROVĚKÝCH CIVILIZACÍ, DOMOV KOMPLEXNÍ KÁVY
Nadmořská výška: 1400–1900 m
Sklizeň: Duben–Červen
Odrůdy: Bourbon, Typica, Mundo Novo
Region Cusco, slavný jako centrum Incké říše, je dnes jedním z nejrychleji rostoucích kávových center v Peru. Farmy zde často leží ve strmých údolích obklopených džunglí a horami. Kávy z Cusca mají jemnou sladkost, tóny cukrové třtiny, mandarinek a tmavého kakaa. Získávají si respekt i v mezinárodních soutěžích a jsou častým vítězem peruánských Cup of Excellence.
PUNO – TAJEMSTVÍ Z AND NA HRANICI S BOLÍVIÍ
Nadmořská výška: 1500–1800 m
Sklizeň: Květen–Srpen
Odrůdy: Caturra, Bourbon, Geisha
Jižní region Puno je nejvíce izolovaný, a možná právě proto si zachovává unikátní mikroklima. Nachází se poblíž jezera Titicaca a mnoho farmářů zde kombinuje tradiční metody s moderním know-how. Chuťový profil? Florální, s výraznou aciditou, nádechy jasmínu, marakuji a tropického ovoce – obzvláště v případě zdejší Geishy.
DALŠÍ REGIONY, KTERÉ STOJÍ ZA ZMÍNKU
Junín – oblast Chanchamayo, jedna z nejstarších kávových lokalit v zemi, známá svojí čokoládovou sladkostí.
Amazonas – málo známý region, kde začíná vznikat nová vlna výběrové produkce.
San Martín – tropičtější charakter, často nižší nadmořská výška, ale zajímavé přírodní zpracování.