Pátek, 3 října, 2025
spot_img
More

    KÁVOVÉ REGIONY PERU: TAM, KDE HORY VYPRÁVĚJÍ CHUŤ


    Peru je zemí rozmanitosti – geografické, kulturní i chuťové. A právě tato různorodost se krásně odráží v jeho kávových regionech. Od severních svahů v Cajamarce po jižní výběžky v Punu najdeme řadu mikroklimat, odlišných nadmořských výšek i unikátních přístupů ke zpracování. Podívej se s námi na tři klíčové oblasti, které dnes formují charakter peruánské kávy.

    CAJAMARCA – MINERÁLNÍ HARMONIE SEVERU

    Nadmořská výška: 1600–2100 m

    Sklizeň: Červen–Září

    Odrůdy: Caturra, Typica, Bourbon, Catimor

    Cajamarca je nejvýznamnější kávový region v severním Peru. Díky vysokým horám, chladnému klimatu a pevnému minerálnímu podloží zde vznikají kávy s nádhernou aciditou a tóny zeleného jablka, švestek, medu a květin. Místní farmáři často pracují v malých družstvech a velký důraz kladou na organické pěstování a naturální či honey zpracování.


    CUSCO – SÍDLO STAROVĚKÝCH CIVILIZACÍ, DOMOV KOMPLEXNÍ KÁVY

    Nadmořská výška: 1400–1900 m

    Sklizeň: Duben–Červen

    Odrůdy: Bourbon, Typica, Mundo Novo

    Region Cusco, slavný jako centrum Incké říše, je dnes jedním z nejrychleji rostoucích kávových center v Peru. Farmy zde často leží ve strmých údolích obklopených džunglí a horami. Kávy z Cusca mají jemnou sladkost, tóny cukrové třtiny, mandarinek a tmavého kakaa. Získávají si respekt i v mezinárodních soutěžích a jsou častým vítězem peruánských Cup of Excellence.

    PUNO – TAJEMSTVÍ Z AND NA HRANICI S BOLÍVIÍ

    Nadmořská výška: 1500–1800 m

    Sklizeň: Květen–Srpen
    Odrůdy: Caturra, Bourbon, Geisha

    Jižní region Puno je nejvíce izolovaný, a možná právě proto si zachovává unikátní mikroklima. Nachází se poblíž jezera Titicaca a mnoho farmářů zde kombinuje tradiční metody s moderním know-how. Chuťový profil? Florální, s výraznou aciditou, nádechy jasmínu, marakuji a tropického ovoce – obzvláště v případě zdejší Geishy.

    DALŠÍ REGIONY, KTERÉ STOJÍ ZA ZMÍNKU

        Junín – oblast Chanchamayo, jedna z nejstarších kávových lokalit v zemi, známá svojí čokoládovou sladkostí.

        Amazonas – málo známý region, kde začíná vznikat nová vlna výběrové produkce.

        San Martín – tropičtější charakter, často nižší nadmořská výška, ale zajímavé přírodní zpracování.

    spot_img

    STEJNÁ KREVNÍ SKUPINA

    Sdílej článek

    Další kousky
    Další

    TŘI PILÍŘE INDICKÉ KÁVY

    CHIKMAGALUR, COORG A BABA BUDAN GIRI Pokud chceš pochopit, čím je...

    INDIE – KÁVA Z MONZUNŮ

    KÁVA PLNÁ PŘÍBĚHŮ, KONTRASTŮ A CHARAKTERU Indická káva je tak trochu...

    Horoskop říjen – Váhy (23.9.–23.10.)

    Téma měsíce: Tvoje sezóna doznívá a ty chceš balanc....

    Horoskop říjen – Panna (23.8.–22.9.)

    Téma měsíce: Říjen tě nutí pustit kontrolu, což tě...