Peru je země, kde se káva pěstuje mezi mlhou, horami a hlubokým respektem k půdě. Ne každý o tom ví, ale Peru patří mezi největší producenty výběrové kávy v Latinské Americe. Je to tichý obr – neokázalý, ale vytrvalý. Peruánská káva možná nebudí tolik mediálního rozruchu jako Geisha z Panamy nebo anaerobní zpracování v Kolumbii, ale kdo jednou ochutná dobře zpracovanou kávu z peruánských výšin, ví, že právě zde se ukrývá jeden z nejautentičtějších kávových zážitků.

KÁVOVÁ KULTURA S RESPEKTEM K PŮVODU
Peruánská káva není o pozlátku. Je o respektu k přírodě, komunitě a tradici. O rukách, které sbírají zralé třešně v prudkých horských svazích. O trpělivosti a vztahu k půdě. Peru je kávová země, která tě neuchvátí hned, ale zůstane s tebou dlouho – stejně jako její chuť v šálku.
OD INKŮ K MIKROLOTŮM: HISTORIE KÁVY V PERU
Káva se do Peru dostala už v 18. století díky španělským kolonizátorům. První výsadby se objevily v oblasti Chanchamayo, kde se ukázalo, že andské svahy a tropické klima jsou pro kávovníky ideální. Dlouho se však jednalo především o kávu pro domácí trh. Až v průběhu 20. století, a především po druhé světové válce, se Peru začalo více orientovat na exportní trhy. V 70. letech se peruánská káva dostala na mapu světového obchodu a začala být vnímána jako stabilní a kvalitní surovina, zejména pro evropské pražírny.
Skutečný přerod však přišel v posledních dvou dekádách. Po náročném období politické nestability a hospodářských problémů se káva stala jedním z pilířů rozvoje venkova. Mezinárodní podpora, důraz na ekologii a vzdělávání farmářů vedly k tomu, že dnes je Peru jedním z největších producentů organické kávy na světě. A co je důležitější – farmáři se začali soustředit na kvalitu, nikoliv kvantitu.
DNEŠNÍ PERU A JEHO KÁVOVÉ BOHATSTVÍ
Dnes Peru ročně vyprodukuje kolem 4 milionů 60kg pytlů kávy, z čehož až 90 % pochází z malých rodinných farem. Většina kávy se pěstuje v nadmořských výškách mezi 1200 a 2000 metry, kde se díky chladnějším nocím a pomalejšímu zrání vytváří komplexní a elegantní chuťový profil. Typické jsou tóny kakaa, karamelu, oříšků, ale i jemných květin a citrusů.
Peruánská káva je také často součástí soutěží Cup of Excellence, kde farmáři prezentují své mikroloty z oblastí jako Cajamarca, Cusco nebo Puno. Právě odtud pochází některé z nejlépe hodnocených káv v regionu.
ČÍM JE PERUÁNSKÁ KÁVA VÝJIMEČNÁ?
*** Vysoká nadmořská výška – většina plantáží leží nad 1500 m, což zpomaluje zrání a zvyšuje komplexitu chutí
*** Malorolnictví
– více než 200 000 drobných farmářů pěstuje kávu tradičně, často ručně a s ohledem na přírodu
*** Organická certifikace
– Peru je světovým lídrem v produkci bio kávy
*** Pestré mikroklima
– Andské hory, Amazonské lesy a oceánské vlivy vytvářejí ideální podmínky pro odlišné chuťové profily
*** Silná kooperativní kultura
– družstva pomáhají farmářům s exportem, školeními i investicemi do kvality