Pátek, 3 října, 2025
spot_img
More

    TŘI PILÍŘE INDICKÉ KÁVY

    CHIKMAGALUR, COORG A BABA BUDAN GIRI


    Pokud chceš pochopit, čím je indická káva jedinečná, musíš se vydat na jih – do kopců, kde to všechno začalo. Chikmagalur, Coorg a Baba Budan Giri nejsou jen názvy na mapě, ale skutečné kávové destinace s tradicí, terroirem a chutí, které formovaly tvář indické arabiky. Každý z těchto regionů má vlastní charakter – od mýtických začátků přes kořeněné džungle až po vysokohorské plantáže s výběrovým potenciálem. Společně tvoří základní kámen indického kávového dědictví a důvod, proč se Indie stále častěji objevuje v šálcích výběrových pražíren po celém světě.

    CHIKMAGALUR – KÁVOVÉ SRDCE INDIE

    Nadmořská výška: 1000–1500 m

    Sklizeň: Listopad–Leden

    Odrůdy: S.795, SLN 9, Kent

    Chikmagalur je nejikoničtější kávový region Indie a domov některých z jejích nejstarších plantáží. Je to právě zde, kde před více než 300 lety zasadil Baba Budan první kávová zrna. Káva tu roste ve stínu tropických stromů v bohatých červených půdách, které jsou ideální pro pěstování arabiky. Chuťově se místní kávy vyznačují středním tělem, nízkou aciditou a tóny tmavé čokolády, tabáku, zralého ovoce a koření. Region má dlouhou tradici promytého zpracování, ale i zde se začíná experimentovat s naturálními metodami.

    COORG – KOŘENĚNÝ ZÁZRAK KARNATAKY

    Nadmořská výška: 900–1200 m

    Sklizeň: Listopad–Leden

    Odrůdy: Arabika i Robusta

    Coorg, známý také jako Kodagu, je největší pěstitelský region Indie. Rozkládá se v zelených kopcích západního Ghátu a jeho plantáže jsou proslulé pěstováním kávy ve stínu a mezi kořením – zejména pepřem, kardamomem a skořicí. Výsledkem je nezaměnitelná chuť s kořeněnými a zemitými tóny, střední sladkostí a jemnou kakaovou linkou. Coorg je významný i jako zdroj kvalitní robusty – jemnější a čistší než robusty z jiných zemí. Region hraje důležitou roli i v exportu kávy typu Plantation A a B.

    BABA BUDAN GIRI – MÝTICKÉ POČÁTKY INDICKÉ KÁVY

    Nadmořská výška: 1100–1600 m

    Sklizeň: Listopad–Leden

    Odrůdy: S.795, Kent, SLN 9

    Legenda praví, že právě v kopcích Baba Budan Giri zasadil poutník Baba Budan sedm kávových zrn propašovaných z Jemenu – a položil tak základy indické kávové kultury. Dnes je tato oblast nejen historicky nejvýznamnější, ale i kvalitativně vysoce ceněná. Mikroklima zdejších hor podporuje pomalejší zrání, což dodává zrnům hloubku a komplexitu. Chuťově se zdejší arabiky vyznačují plným tělem, nízkou až střední aciditou, tóny tmavého ovoce, karamelu, čokolády a někdy i květin. Oblast je známá produkcí vysoce kvalitní Plantation A kávy a také menšími výběrovými loty.

    Předchozí článek
    spot_img

    STEJNÁ KREVNÍ SKUPINA

    Sdílej článek

    Další kousky
    Další

    INDIE – KÁVA Z MONZUNŮ

    KÁVA PLNÁ PŘÍBĚHŮ, KONTRASTŮ A CHARAKTERU Indická káva je tak trochu...

    Horoskop říjen – Váhy (23.9.–23.10.)

    Téma měsíce: Tvoje sezóna doznívá a ty chceš balanc....

    Horoskop říjen – Panna (23.8.–22.9.)

    Téma měsíce: Říjen tě nutí pustit kontrolu, což tě...

    Horoskop říjen – Lev (23.7.–22.8.)

    Téma měsíce: Slunce zapadá dřív, ale tvoje potřeba zářit...