Středa, 19 listopadu, 2025
spot_img
More

    Etiopie – Kde to celé začalo?

    Když se řekne káva, musí padnout i slovo Etiopie. Tady to začalo. Divoké lesy, ručně sbíraná zrna a kultura, kde káva není produkt, ale součást života. V tomhle článku tě vezmeme na místo, kde má káva kořeny. Žádná romantika – jen fakta, příběh a důvod, proč každá výběrová káva vděčí za svůj původ právě této zemi.

    Etiopie je kolébka kávy. Když se bavíme o tom, kde to všechno začalo, nemůžeme vynechat tuhle zemi. Právě tady, v kopcích a divokých lesích regionu Kaffa, rostla káva divoce dávno předtím, než se stala celosvětovým fenoménem. Legenda o pasáčkovi Kaldi a jeho hyperaktivních kozách?

    Jasně, všichni ji známe. Ale káva v Etiopii je mnohem víc než jen hezký příběh – je to součást života, kultury, rodinných setkání a každodenní pohody. V Etiopii káva není jen plodina. Je to rituál, tradice, něco, co spojuje lidi. Tradiční kávový obřad? Ten je skoro posvátný. Pomalé pražení zelených zrn, drcení v hmoždíři, vaření v typické džezvě zvané jebena a pak ten moment, kdy se nalévá voňavá, silná káva do drobných šálků. To není jen pití kávy – to je zážitek.

    Dnes je Etiopie největším producentem kávy v Africe. Ročně tu vyroste kolem 400 000 tun zelené kávy – a to většina farmářů pěstuje kávu na malých políčkách, ručně a s minimem chemie. Žádné obří plantáže jako v Brazílii nebo Vietnamu. Tady se pěstuje káva tak, jak se pěstovala stovky let – s respektem k přírodě a tradici. A to je na ní cítit. Když ochutnáš etiopskou kávu, okamžitě poznáš, že je jiná. Jemná, květinová, často s tóny jasmínu, bergamotu nebo citrusů. Sidamo? Ovocné, šťavnaté, s krásnou aciditou. Yirgacheffe? Květiny a citrusy v naprosté harmonii. Harar? Silnější, kořeněná, s typickou divokostí. Každý region má svůj vlastní podpis, svou chuť, kterou jinde nenajdeš.

    Ale není to tu jen růžové. Etiopie bojuje s problémy – nízká produktivita, změny klimatu, nedostatek moderních technologií. Přesto si drží své místo na kávové mapě světa. A když si dáš šálekskvělé etiopské kávy, víš proč. Je to návrat ke kořenům. Kde to všechno začalo.

    spot_img

    STEJNÁ KREVNÍ SKUPINA

    Sdílej článek

    Další kousky
    Další

    Horoskop listopad – Ryby (21.2.–20.3.)

    Téma měsíce: Listopad tě stáhne pod hladinu – a...

    Horoskop listopad – Vodnář (21.1.–20.2.)

    Téma měsíce: Listopad ti testuje ideály. Všechno je moc...

    Horoskop listopad – Kozoroh (22.12.–20.1.)

    Téma měsíce: Listopad ti přináší moudrost. Ale ne tu...

    Horoskop listopad – Střelec (23.11.–21.12.)

    Téma měsíce: Svět tě zpomaluje a ty máš chuť...